Franz Schubertin Ave Maria on yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista klassisen musiikin teoksista. Se on alun perin osa Schubertin Seitsemän laulua Marian pyhälle kuvalle -nimistä kokoelmaa, jonka hän sävelsi vuonna 1825. Vaikka Ave Maria soitetaan usein vain pianon ja laulun säestyksellä, oli Schubertin alkuperäinen visio teoksesta paljon monimutkaisempi: se oli alun perin kuorolle ja soololaisille sävelletty.
Schubertin Ave Maria on klassinen esimerkki romanttisen aikakauden musiikista. Sen melodia on kaunis ja haikean rauhallinen, ja sanat ovat uskonnollisia ja täynnä henkistä syvyyttä. Teos kuvaa Marian surua ja tuskaa Jeesuksen kuoleman jälkeen, mutta samalla myös hänen uskoaan ja toivoaan.
Schubertin Elämä ja Musiikki
Franz Schubert (1797-1828) oli itävaltalainen säveltäjä, joka eli lyhyttä mutta intensiivistä elämää. Hän oli yksi merkittävimmistä klassisen musiikin romantiikan ajan säveltäjistä, ja hänen teoksensa ovat edelleen rakastettuja ympäri maailmaa.
Schubert syntyi Wieniin köyhien vanhempien perheeseen. Hänen isänsä oli kouluopettaja, joka opetti Schubertille ensin soittamaan viulua ja pianoa. Schubert osoitti musiikillista lahjakkuutta jo nuorena ja aloitti sävellystyön 13-vuotiaana.
Hän oli itseoppinut säveltäjä ja sai musiikkioppinsa Wienin konservatoriossa, mutta ei valmistunut sieltä. Sen sijaan hän jatkoi musiikin opiskelua yksityisesti ja työskenteli myös musiikkiuransa ohessa kodinhoitajana. Schubertin ura oli traaginen: hän kuoli 31-vuotiaana tuberkuloosiin.
Schubertin tuotanto on valtava ja monipuolinen. Hän sävelsi yli 600 taidelaulua, kymmeniä sinfonioita, kamarimusiikkia ja muita teoksia. Schubert tunnetaan parhaiten lauluistaan: Ave Maria, Du bist die Ruh, Gretchen am Spinnrade ja Serenade.
Ave Marian Muoto ja rakenteen
Schubertin Ave Maria on sävelletty D-duuriin ja sen tempo on Andante. Se koostuu kolmesta osasta, joita seuraavat melodiset variaatiot:
-
Intromusiikki: Teos alkaa hidastempoisella, rauhallisella pianon soitolla. Intromusiikki luo kauniin ja rauhallisen tunnelman, johon lauluääni sovittuu täydellisesti.
-
Ensimmäinen säkeistö: Ave Maria -sanoja lauletaan kauniilla melodialla, joka heijastaa sanojen uskonnollisaa merkitystä.
-
Toinen säkeistö: Toinen säkeistö on hieman vauhdikkaampi ja dramaattisempi kuin ensimmäinen.
-
Kolmas säkeistö: Ave Maria -sanojen toistoa vahvistaen, kolmas säkeistö palauttaa teoksen rauhallisen tunnelman.
-
Coda: Teos päättyy rauhallisella pianon soitolla. Coda luo tunteen täydellisyydestä ja lohdutuksesta.
Schubertin Ave Maria on sekä kuulo että silmään sovittu teos. Sen musiikki on kaunista ja rauhallisia, sanat ovat syvällisiä ja uskonnollisia, ja kokonaisuus luo kuulijaan ainutlaatuisen emotionaalisen kokemuksen.
Muita versioita Ave Mariasta
Schubertin alkuperäinen Ave Maria on sävelletty kuorolle ja soololaisille, mutta se esitetään yleisimmin vain pianon ja laulun säestyksellä.
Useat suositut muusikot ovat tehneet omat versionsa teoksesta:
-
Luciano Pavarotti: italialainen tenori tunnetaan herkästä tulkinnastaan Schubertin Ave Mariasta.
-
Maria Callas: kreikkalainen sopraano esitti Ave Marian vahvana ja tunteellisena.
-
Josh Groban: amerikkalaisen pop-laulajan versio on modernempi ja melodisempi.
Schubertin Ave Maria on todellinen klassisen musiikin helmi, joka koskettaa kuulijoita eri ikäryhmistä ja kulttuureista. Sen kaunis melodia ja syvälliset sanat tekevät siitä ikuisesti rakastetun teoksen.
Tehdään vielä pikkuriikkainen tiiviste Schubertin Ave Mariasta :
Piirre | Selitys |
---|---|
Säveltäjä | Franz Schubert |
Vuosi | 1825 |
Tyyppi | Taidelaulu (alun perin kuorolle ja soololaisille) |
Avainsävel | D-duuri |
Tempo | Andante |
Schubertin Ave Maria on varmasti yksi niistä musiikkikappaleista, jotka ansaitsevat paikkansa jokaisen klassisen musiikin ystävän soittolistalla. Kuunnelkaa sitä rauhallisessa tilanteessa ja anna teoksen kaunis melodia vietellä teidät henkiseen matkaan!